De Teckel

De Teckel of te wel Dashond vindt zijn oorsprong in Duitsland. En zoals de naam al zegt is deze kleine jachthond oorspronkelijk gefokt voor het jagen op de das. Men had een jachthond nodig die klein was van formaat om in de holen van de das, konijn en vos te kunnen en zo het wild eruit te drijven. Met zijn korte pootjes, lange lichaam, sterk gebit en zijn lange oren waarmee hij de geur van het wild perfect naar zijn neus kan toe wapperen, was de Teckel uitermate geschikt voor de bouwjacht.De Teckel is een aardehond, dit betekent dat ze vooral onder de grond werken. Tegenwoordig wordt de Teckel nog steeds veelvuldig gebruikt als jachthond mede dankzij zijn goede eigenschap die hij van de brak heeft meegekregen; het luid geven. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor de bouwjacht en zweetwerk. Maar ook in het apporteren (al dan niet te water) en het opjagen van wild zijn Teckels echte uitblinkers! Kortom: de Teckel fungeert als all-round jachthond.
De hedendaagse Teckel wordt vaak aanzien als huishond, but don't let the cute face fool you! Doordat ze aardehonden zijn, zijn Teckels gefokt om eigen beslissingen te nemen tijdens de jacht. Daarom is de Teckel van nature een erg moedig en besluitvaardig hondje. De Teckel heeft een goede basis nodig, een cursus gehoorzaamheid kan voor beginnende hondeneigenaren daarom een goede start zijn.
Bent u op zoek naar een gezinshond? Dan is het altijd goed om te weten of de puppy uit show - of werklijnen komt. De werklijnen zijn doorgaans pittiger dan de showlijnen, maar ook een puppy uit showlijnen heeft een consequente opvoeding nodig.
Ook de variëteit en de vachtsoort is belangrijk, de kaninchen ruwhaar Teckel wordt meestal als felst aanzien, de langhaar standaard Teckel wordt daarentegen als de meest rustige en relaxte variëteit omschreven. 
Niet alleen binnen de jacht is de Teckel een echte alles kunner. Men kan met de Teckel ook hondensporten uitoefenen zoals tentoonstellingen, doggydance, agility, speuren... 
Zoals u waarschijnlijk al weet bestaan er verschillende variëteiten binnen de Teckel. Zo bestaan er 3 verschillende maten:
- De standaard Teckel (borstomvang tussen de 35 en 45 cm voor de teven, voor de reuen tussen de 37 en 47 cm)
- De dwerg Teckel (borstomvang tussen de 30 en 35 cm voor de teven, voor de reuen tussen de 32 en 37 cm)
- De kaninchen Teckel (borstomvang tussen de 25 en 30 cm voor de teven, voor de reuen tussen de 27 en 32 cm)

Men heeft in deze 3 variëteiten ook nog eens 3 verschillende vachtsoorten namelijk:
- De korthaar Teckel
- De ruwhaar Teckel
- De langhaar Teckel 
En alsof dit nog niet genoeg keuze verschaft, heeft de FCI 8 verschillende kleuren erkend,zo valt te kiezen uit de black and tan, de choco and tan, de choco tijger, de black and tan tijger, rood, rood tijger, rood gestroomd en donker gestroomd.
Ik kan me voorstellen dat het grote kleuren pallet soms verwarring oplevert. Daarom heb ik hieronder een bestand met de erkende kleuren van de Teckel geplaatst.

'De KORTHAAR is de oervorm van de teckel en heeft dientengevolge de meest rastypische eigenschappen. Deze honden zijn buitengewoon zachtaardig, lief en aanhankelijk voor het eigen gezin, maar tegenover vreemden kunnen zij wel eens gereserveerd zijn. Indien zij met kinderen opgroeien worden deze uitstekend geaccepteerd, maar het kan moeilijker zijn, indien de hond er op oudere leeftijd voor het eerst mee geconfronteerd wordt. Dit soort teckels is zo aanhankelijk dat zij ook thuis de baas/vrouw vaak op de voet blijven volgen. Qua uiterlijk een robuuste, goed gespierde verschijning die gezien zijn zeer korte beharing niets te verbergen heeft en bijzonder makkelijk is in het onderhoud. De korthaar teckel is er in black and tan (zwart met geelbruine aftekening aan snuit en poten), chocoladebruin, roodbruin, gestroomd en getijgerd (een onregelmatig vaag vlekkenpatroon). (bron: NTC).